Hout-CV vergasser

Een hout-CV kachel kan gewoon in de woonkamer worden geplaatst. Het nadeel is dat je deze (uiteraard afhankelijk van de buitentemperatuur en de grootte van het buffervat) elke dag van hout moet voorzien, iets wat uiteraard ook weer z’n charme heeft.

We hebben meerdere hout-CV kachels bekeken, waarvan er hier 2 beschreven worden. De andere kachels zijn afgevallen omdat ze allemaal teveel warmte aan de woonkamer afgeven.

1. De Walltherm Königsspitze

walltherm

Deze kachel kost zo’n € 6500 exclusief buffervat, schoorsteen, installatie etc.

Stoken op hout is relatief goedkoop en ziet er fraai uit in de kamer.

Om te voorkomen dat je in het voorjaar en in de zomer je kachel moet stoken, is een aanvullend tapwater verwarmingssysteem een vereiste.

Verder is het belangrijk je te realiseren dat het huis koud wordt als je er enkele weken niet bent. Bovendien moet je ’s-winters relatief vaak stoken.

Naast warmte aan de CV installatie levert zo’n vergasser ook stralingswarmte. Standaard is dit zo’n 25% van z’n vermogen, maar dit kan met onder andere IR glas teruggebracht worden naar zo’n 3-4 kWh.

De CO uitstoot van deze kachel is maximaal 0,1% (Duitse eis; Nederlandse eis is 10x hoger !!?)

2. De Tulikivi speksteenkachel met CV koppeling

tulikivi

 

Een ander type CV-kachel is de Tulikivi speksteenkachel.

Voordelen:

  1. Aangename warmte: deze kachel slaat z’n energie voor een groot deel op in het speksteen en geeft deze vervolgens gedurende een lange tijd af in de vorm van stralingswarmte aan z’n omgeving.
  2. Hoog rendement: verbrandingsrendement > 90%, CO gehalte in rookgassen < 0,1%

Nadelen

  1. Ons huis is volgens de Benelux expert van Tulikivi te groot om door zo’n kachel verwarmd te worden. Als je dit toch zou willen, zou je zo’n 3000 kg speksteen nodig hebben wat de kachel enorm duur maakt (ik schat minstens zo’n € 25.000). Het advies is daarom ook om deze kachel in combinatie met een (combi-)CV ketel op een buffervat aan te sluiten.