Vandaag was voor ons een belangrijke dag in het bouwproces. Er is een luchtdoorlatendheidstest (blowerdoortest) gedaan om te kijken waar er nog kieren in het huis zitten. 

  
In dit stadium zijn problemen op dit gebied nog goed te verhelpen, als het huis af is en je komt er dan achter dat het zou tochten of er ontstaat schimmel, dan is het vaak lastig om nog te verhelpen.

Deze test bestaat uit een aantal delen. Allereerst zijn alle ventilatieopeningen dichtgemaakt, want die hebben we nu even niet nodig. Op de plaats van de voordeur wordt een scherm gehangen met een grote blower erin.

  
In het huis wordt nu onderdruk gecreëerd, te vergelijken met het drukverschil als de wind met windkracht 4 a 5 tegen het huis blaast. Vervolgens wordt met een rookmachine rook tegen de gevel geblazen. Door de onderdruk in het huis wordt deze rook naar binnen gezogen en kunnen we binnen heel goed zien waar de openingen zitten. Voor een groot deel is dat op de plekken waar we het verwachten, zoals rond de kozijnen. Als straks het stucwerk gedaan is, zal dat verholpen zijn. Op een aantal plaatsen zijn de openingen serieuzer en krijgt de aannemer tips om dit te verhelpen. 

Na deze test is de test ook nog eens andersom gedaan. Het huis wordt vol rook gezet en vervolgens wordt er overdruk gecreëerd. Nu kringelen er aan alle kanten wolkjes rook naar buiten. Maar Gerben Bos, die de test uitvoert is toch tevreden, omdat verreweg de meeste rook netjes binnen blijft.

Als over een paar maanden het huis af is, zal deze test nog eens herhaald worden. Dan kunnen we precies zien wat alle maatregelen voor effect gehad hebben. De bedoeling is dat het huis straks bij windkracht 4 ongeveer 0,4 keer de inhoud van de lucht ververst per uur. Volgens het bouwbesluit mag dat maximaal 4 keer zijn, dus onze eigen eis is 10 keer strenger dan het bouwbesluit. Een ouder huis zit vaak boven de 8, dat wil zeggen dat ieder uur de totale luchtinhoud van het huis 8 keer ververst wordt door kieren en naden. Vooral als het buiten flink koud is, kost dat veel energie!

We horen vaak dat mensen het een beetje benauwd krijgen bij het idee van een luchtdicht huis. Gelukkig is dat niet nodig, het ventilatiesysteem zal voor ruim voldoende zuurstof zorgen, en bij lekker weer gaan de ramen gewoon open. Maar nodig is dat dus niet, en als het een strenge winter wordt zitten wij er hopelijk warmpjes bij.

Het was overigens heel gezellig vandaag, er was veel belangstelling voor de test. Uiteraard van de betrokken bedrijven, maar ook een verslaggever en fotograaf van het Eindhovens Dagblad en enkele mensen van Veldhoven Duurzaam kwamen kijken. En Gerben Bos had nog een complete klas van een opleiding voor duurzaam bouwen uit Tilburg uitgenodigd, dus daar was ook een groep van aanwezig. Een leerzaam dagje!