Binnenklimaat

Een comfortabel binnenklimaat is een belangrijke wens van ons. Dit betekent dat je voldoende aandacht moet schenken aan het ventilatiesysteem, de vochtregulatie, de verwarming en de koeling.

Ventilatie

Het geluidsniveau van het ventilatiesysteem in een passiefhuis moet < 25 dBa zijn. Ter vergelijk: in het bouwbesluit wordt een grens van 30 dBa aangegeven. 5 dB is ongeveer een factor 4 in geluidssterkte.

In een passiefhuis kun je eigenlijk alleen maar een systeem D ventilatiesysteem gebruiken.

Aan een goed ventilatiesysteem zitten veel haken en ogen. Aanvankelijk waren we erg enthousiast over het Itho-Daalderop systeem. Maar… voor ons huis waren 2 WTW units nodig. Een prijzige aangelegenheid en niet fraai. Verder namen zij geen verantwoordelijkheid voor het ontwerp van het leidingen systeem. Toen kwamen wij in contact met Gerben Bos van passiefhuisadvies.nl.

Hij adviseerde ons een complete ontwerp berekening te laten maken door Inovatech uit Duitsland. Kosten: zo’n € 1000. Op zijn advies hebben wij voor het passief huis gecertificeerde systeem van Paul (Novus 450 WTW) gekozen. Redenen hiervoor zijn:

  • Uitermate hoog warmte-terugwin rendement (> 85%).
  • Gegarandeerd geen geluidsoverlast
  • Vochtrecuperatie waardoor de luchtvochtigheid op peil blijft.

Wat bleek: de prijs van dit systeem inclusief ontwerp en advies is vergelijkbaar met het Itho-Daalderop systeem met CO2 detectie! Daarbij zijn de energiekosten veel lager; gemiddeld is het verbruik slechts zo’n 65 Watt!

Luchtvochtigheid

De WTW heeft een voorziening voor vochtrecuperatie met een zgn. enthalpiefilter waardoor de luchtvochtigheid op peil blijft.

Om de luchtvochtigheid verder op peil te houden is gekozen voor een afzuigsysteem in de keuken die de ruimte in de lucht recirculeert met een koolstoffilter. De reden hiervoor zijn tweeledig:

  • De luchtvochtigheid blijft op peil.
  • Een afzuigleiding naar buiten zou erg goed geisoleerd worden om geen onnodig warmte- en comfortverlies te krijgen. Deze is nu komen te vervallen.

Verwarming

Voor de verwarming wordt gebruik gemaakt van lage temperatuur vloerverwarming. De afgelopen winter hebben wij gezien dat deze bijna niet gebruikt, omdat de houtkachel voor voldoende stralingswarmte voor het hele huis zorgt. Met name de badkamers blijken in de praktijk wat extra verwarming nodig te hebben, maar gelukkig kunnen we dit per ruimte instellen.

Koeling

Om te voorkomen dat het huis in de zomer te warm wordt, wordt gebruik gemaakt van 3 maatregelen: nachtventilatie, screens en koeling via de vloerverwarming. We hebben het ons zo gemakkelijk gemaakt dat deze systemen in principe allemaal automatisch ingeschakeld kunnen worden indien nodig.

  • Nachtventilatie
    In de nacht is de buitenlucht koud. Als het binnen te warm is, wordt de koude buitenlucht via het ventilatiesysteem door het huis geblazen.

  • Screens
    Op de meeste ramen die gericht zijn op het Oosten, Zuiden  en Westen zijn screens geplaatst. Deze gaan automatisch naar beneden en boven als dit nodig is.

  • Koeling via de vloerverwarming
    In principe zouden de bovengenoemde maatregelen meer dan voldoende moeten zijn. Maar omdat we toch een warmtepomp hebben waren de meerkosten gering om deze ook op de vloerverwarming aan te sluiten zodat deze ook voor koeling gebruikt kan worden.