Voorbereidingen

Op de volgende pagina’s wil ik de belangrijkste punten bespreken die ik tegengekomen ben bij het ontwerpen van het bedrijfspand.

Het maken van het ontwerp bleek letterlijk de helft van het werk te zijn. Zowel in doorlooptijd als ook in mijn tijdsbesteding.

Hierbij moet opgemerkt worden dat ik bij de bouw vrijwel alleen begeleidend bezig geweest ben. Dus ik heb vrijwel niets zelf uitgevoerd anders dan enkele keren de rommel opruimen.

Uiteraard begonnen de voorbereidingen met het maken van een ruwe schatting van de grootte van het pand. Dit deed ik aan de hand van een opsomming van de benodigde ruimtes.

Vervolgens heb je een perceel nodig om dit te realiseren. Als je dit hebt, kun je concreet met het ontwerp aan de gang gaan.

Zodra je de eerste ruwe schetsen hebt, kun je met de installaties, het interieur, het buitenterrein en de begroting aan de gang.

Ga hiervoor in gesprek met diverse installateurs en onderaannemers om een goed beeld te krijgen van waar je rekening mee moet houden.

Als je een beeld hebt wat je wilt, moet je met de energieverbruik berekeningen aan de gang. Hieruit gaat blijken wat er aan het huidige ontwerp van je pand mankeert.

Zijn er misschien zonneschermen (screens) nodig of kan het toch zonder? Hetzelfde geldt voor de luifel bij de ingang. Als je dit tijdig weet, kan iedereen er rekening mee houden en krijg je geen (kostbare financiële) verrassingen achteraf.

Ga ook op tijd met de gemeente in gesprek over de brandveiligheidsvoorzieningen. Ook deze kunnen een grote impact hebben op de ruwbouw en installatievoorzieningen. Last but not least: ook op je budget!

Als alles duidelijk ongeveer duidelijk is, kun je de omgevingsvergunning aanvragen.

Vergeet niet om op tijd je te informeren over de subsidiemogelijkheden, want ook deze kunnen de nodige impact op je keuzes hebben.

Als je aan alles hebt gedacht en je offertes rond hebt, kun je met een gerust hart aan de volgende fase: de bouw beginnen.