Na het meten van de relatieve luchtvochtigheid (RH) en CO2 wilde ik ook graag weten hoeveel fijnstof (PM) er in en om mijn huis is, in verschillende omstandigheden. Deze blogpost gaat over de gebruikte fijnstofmeter, de Aeros (Pro).

Zodra mijn metingen afgerond zijn ga ik over mijn bevindingen een aparte blogpost schrijven.
Dit apparaat is sinds medio 2020 op de markt en heb ik onlangs ‘ontdekt’. Aangezien ik al lang op zoek was naar een betaalbare fijnstofmeter was ik blij dit apparaat te vinden. Deze kost ‘slechts’ € 299 bij Ventilatieland. Uitgebreide informatie over dit product is te vinden op de website van de distributeur: www.aeros-sensor.eu.

Het apparaat is voorzien van een door Cloudgarden.nl ontwikkelde sensor die naast T en RH ook CO2, vluchtige organische stoffen (TVOC) en fijnstof (PM 0.3, 1, 2.5 en 10) meet.

Specificaties en nauwkeurigheid

De fijnstof specificaties zijn ook indrukwekkend:

  • Meetbereik: 0-1000 uq (micrometer) per m3
  • Nauwkeurigheid: 50% bij PM 0.3 en 98% bij > PM 0.3
  • Elke seconde wordt een nieuwe meting gedaan.

Ik hoop dat deze getallen kloppen, want er staat niet bij hoe deze waarden bepaald zijn. Eerlijk gezegd weet ik ook niet of hier standaarden voor zijn.
Ik heb ook een ander meetapparaat dat ook T, CO2 en RH meet. De waardes van beide apparaten wijken nogal af. Bij CO2 wel zo’n 100 ppm. Misschien klopt dit ook wel omdat de nauwkeurigheid van Aeros 50 ppm +/- 3% leesafwijking is. Bij 1000 ppm is dit – als ik het goed begrijp – +/- 80 ppm. Is dit erg? Nee. Maar het is goed te beseffen dat deze meters meer ter indicatie dan als absolute meetapparaten gebruikt moeten worden.

Bevestiging Aeros

De Aereos ziet er fraai uit. Dit geldt ook voor de verpakking. Je kunt de Aeros met behulp van een paar (niet meegeleverde) schroefjes aan de muur vastschroeven. Er zijn ook 2 dubbelzijdige plakkers meegeleverd, die ik heb gebruikt om het apparaat op de muur te plakken.
Het zou fijn zijn als de klikbevestigingen waarmee de printplaat in de behuizing is gemonteerd iets steviger zouden zijn. Mijn apparaat is namelijk een keer op de grond gevallen (de plakkers laten los!) waardoor een klikbevestiging is afgebroken.
Of gewoon schroefjes in plaats van plakkers meeleveren waardoor dit probleem niet meer optreedt.

Installatie app

De installatie van de Aeros app verliep voorbeeldig goed op mijn Iphone. Hetzelfde geldt voor de wifi-configuratie. Dit ging ook probleemloos.
Het is bijzonder fraai te weten dat alle data in de cloud opgeslagen wordt. Hier ben ik achter gekomen omdat bleek dat ik de Aeros ook buiten mijn huis uit kon lezen. Wat bij mij meteen de vraag oproept hoe lang dit blijft werken… Cloudopslag is niet gratis, en hoe lang blijft de fabrikant dit doen? Hier wordt niets over beschreven in de documentatie. Ook niet dat de data in de cloud toegankelijk is via de volgende URL: https://sensorhub.cloudgarden.nl/data/

Werking app

Het kostte even tijd voordat ik begreep hoe de app werkte. Wat is het geval: als je op de statistieken pagina klikt, krijg je geen statistieken te zien. Het bovenste witte blok van het scherm laat de actuele T en RH zien, en een link met tekst: “Laat meer zien”. Dit is duidelijk.

Eronder staat een wit blok met hier het serienummer van je Aeros. Met daarin ook de T en Luchtvochtigheid (?). Maar ook.. CO2 percentage.

Eronder staat een knop met tekst: Voeg sensor toe. Blijkbaar kun je dus meerdere sensoren toevoegen aan je app en bovenin het scherm gemiddelden o.i.d. zichtbaar maken? Het nut van het bovenste blok ontgaat mij.

De statistieken pagina

We zitten nog steeds op de statistieken pagina, maar hoe krijgen we nu statistieken te zien?

Het duurde een paar dagen voordat het kwartje viel. Hiervoor moet je nl. op je Aeros klikken. Zodra je dit door hebt is het eenvoudig, maar het zou fijn zijn als dit duidelijker gemaakt wordt aan de gebruiker.

Zodra je op je Aeros klikt, krijg je eerst een vakje met het Gezondheidspercentage (G%) te zien van de ruimte op basis van de CO2, TVOC en PM waarden. Nu wordt de UI wel consequent: de groene i rechtsboven geeft waardevolle informatie aan.
Vervolgens een vakje met het actuele Comfortpercentage (C%) op basis van de T en RH waarden.

Wat is het nut van G% en C%? Het is het resultaat van de gemeten waarden T, RH, CO2, TVOC en PM. Als je het belangrijk vindt dat gebruikers op die manier gaan denken, zou ik deze getallen op de Aeros in het vorige scherm zetten. Misschien in combinatie met T. Dus G%, C% en T. In deze volgorde. Als je dan doorklikt, volgt de uitleg en de grafieken.

Ik ga nu weer naar het statistiekenscherm van de Aeros, op zoek naar de fijnstofgetallen… maar die zie ik nog steeds niet. Hiervoor moet ik naar beneden scrollen. Waarom niet ernaartoe springen zodra je op G% klikt?
Wat ik nu zie is het verloop van T over de afgelopen periode (instelbaar). In het vakje linksonder de grafiek zie ik de actuele T. Wel heel nauwkeurig: nu 11.96 ℃ (de Aeros staat nu onder mijn veranda), terwijl de nauwkeurigheid volgens de specs 0.3 ℃ is.. Dit klopt dus niet helemaal. Als je over de grafiek heen gaat met je vingers, dan zie je ook deze onterechte nauwkeurigheid.
Bij het scrollen over de grafiek valt nog iets anders op: als ik temperatuur op een bepaald tijdstip wil teruglezen, dan zie ik heel nauwkeurige temperaturen. Maar waarom wordt in het zwarte vakje het gemeten tijdstip niet vermeld? Ik zie nl. bijzondere meetresultaten in sommige metingen, maar ik ben nu niet in staat te zien op welk tijdstip deze optraden. Gelukkig is wel duidelijk als je deze informatie van de cloudomgeving op je PC bekijkt.

Ik begin de smaak te pakken te krijgen en ontdek dat ik op dezelfde manier het verloop van de RH, CO2, TVOC en PM (0.3, 1, 2.5 en 10) kan bekijken. Erg interessant!
Maar wat jammer dat ik dit niet kan van de belangrijkste resultaten: G% en C%. Deze waarden blijken in de cloudomgeving geheel afwezig.

De andere pagina’s

Op de Instellingen pagina kun je enkele instellingen wijzigen. De belangrijkste zijn de push-notificaties. Het is leuk om deze 1-2 weken aan te hebben staan, maar dan ken je het gedrag van je ruimte en zet je deze graag uit.

Op de Notificaties pagina kun je zien welk waarschuwingen er de afgelopen tijd verstuurd zijn. Erg handig!

Conclusies

De Aereos pro is een erg compleet apparaat voor het meten van de Gezondheids en Comfortparameters in je huis. Er is goed nagedacht over wat de gebruiker wil zien.
Zoals het hoort bij een review heb ik ook nog enkele verbeterpuntjes gevonden:

  • Het bijleveren van een paar pluggen en schroeven zorgt ervoor dat er minder printen los zullen komen in de behuizing.
  • Het zou fijn zijn als de nauwkeurigheid van de gepresenteerde meetresultaten in overeenstemming komt met de nauwkeurigheid van de sensoren.
  • Als ook de app nog iets verbeterd wordt dan heeft Cloudgarden het perfecte apparaat op de markt voor het meten van klimaat in je woning of kantoor.