Buitenterrein

Al in een vroeg stadium hebben we tuinarchitect Michiel van Loon betrokken bij het maken van een ontwerp van het buitenterrein waarvan het resultaat hieronder is afgebeeld.

Bij het ontwerp van het buitenterrein moesten we de volgende vragen oplossen:

  • Hoe/waar plaatsen we de parkeerplaatsen?
  • Waar plaatsen we het fietsenhok?
  • Wat doen we met de rest van de ruimte?

Ogenschijnlijk eenvoudig te beantwoorden vragen, maar Michiel heeft heel wat uurtjes besteed om tot het gewenste resultaat te komen. Een belangrijke reden was dat een en ander afgestemd moest worden met de gemeente. De afspraak met de gemeente was dat zij de parkeerplaatsen met bijbehorende beplanting zouden plaatsen. En uiteraard moesten zij het ontwerp goedkeuren. Uiteindelijk hebben we 13 officiële parkeerplaatsen kunnen realiseren.

De lokatie van het fietsenhok was aanvankelijk gepland voor het gebouw, ergens op het driehoekige buitenterrein. Maar in het beeldkwaliteitsplan stond dat dit niet mocht… Uiteraard mocht het ook niet teveel kosten. Na het nodige denkwerk zijn we uiteindelijk op een hele fraaie oplossing uitgekomen met 6 fietsenklemmen die met een hoek van 45 graden tegen de muur geplaatst zijn aan de zijkant van het pand.

Ook hadden we nog iemand nodig die het fietsenhok zou maken. Diverse offertes aangevraagd, maar uiteindelijk kwam onze hovenier Pieter van Gestel met de eenvoudigste en meest betaalbare oplossing. Hij wilde de parkeerplaatsen ook voor een significant lagere prijs aanleggen dan de aannemer die de gemeente uitgekozen had, maar dit bleek een onbegaanbaar pad.

Om zo min mogelijk onderhoud te hebben, hebben we besloten de rest van het buitenterrein te bestraten. Het gedeelte achter het fietsenhok hebben we voorzien van halfverharding en als erfgrens scheiding hebben we voor een hekwerk van gaas met begroeiing gekozen.

Uiteindelijk kostte het aanleggen van het buitenterrein inclusief parkeerplaatsen ons € 27.793.