Zonnepanelen

Groenverklaring

Vanwege de groenverklaring die we wilden hebben op het pand, is het verplicht om een EPC van 0 te halen. Om dit te realiseren hebben we de nodige maatregelen genomen: goede isolatie, kierdichting, koudebruggen voorkomen, LED verlichting… maar dit was nog niet voldoende. Om voldoende energie op te wekken waren we verplicht om minimaal 18.540 Wp aan zonnepanelen op het dak te leggen.

EIA investeringsaftrek

Om voor een EIA subsidie in aanmerking te komen, moet je minimaal 25 kWp opwekken. Gelukkig is er voldoende ruimte op het dak om de 88 panelen van 285 Wp = 25.080 Wp te plaatsen. Deze zouden in het 1e jaar minimaal 18.000 kWh op moeten leveren. Dit levert in totaal 25 * € 750 = € 18.750 investeringsaftrek op, dus zo’n € 1900.

Terugverdientijd

De investeringskosten bedroegen ongeveer € 19.000. De investeringsaftrek heb ik hierin niet meegenomen, dus dit is nog een extra besparing. Bij een kWh prijs van € 0,16 heb je dit al in het 7e jaar terugverdiend. Nota bene: waarom zie ik nog zo weinig zonnepanelen op platte daken van utiliteitspanden? Dit is een bijzonder goede investering!

Techniek

Voor de zonnepanelen hebben we de goedkoopste panelen genomen die we konden vinden: Q.Cells Q.PLUS poly panelen van 285 Wp. Deze zijn in Oost-West oriëntatie in 2 stringen onder een hellingshoek van 10ᴼ geplaatst.

Als omvormer hebben we gekozen voor een SMA STP-20.000TL-30 driefase omvormer. Deze is via een vaste netwerkkabel aangesloten op ons domoticanetwerk.

Deze zijn met een 3x32A aardlekautomaat afgezekerd en aangesloten op onze 3x35A elektriciteitsaansluiting. Voor het monitoren van de geleverde energie hebben we er nog een 3x80A kWh meter met puls-aansluiting tussen geplaatst. Deze kWh meter is met een Youless energiemeter aangesloten op ons domotica netwerk, en vervolgens gekoppeld aan het Enelogic online energie metering systeem.

Oh ja, tegenwoordig zijn op PV-installaties aardlekschakelaars nodig. Nadat de 30mA aardlek er 3x uitgegaan is, zit er nu hopelijk het juiste type in. Hier gaat dus nogal eens wat fout. Wat is namelijk het geval?

De door ons gebruikte SMA omvormer is een TL uitvoering, waarbij TL staat voor ‘TransformatorLoos’. Deze zijn in het algemeen de stilste, lichtste en efficiëntste modellen die er zijn. Waar echter wèl op moet worden gelet, is dat een TransformatorLoze omvormer kan leiden tot een fenomeen dat bekend staat als ‘capacitieve lekstroom’: een geïnduceerde stroom van de panelen die lijkt op lekstroom en de aardlekschakelaar kan activeren, terwijl daar eigenlijk geen reden toe is.

Voor veel TransformatorLoze omvormers geldt, dat ze beter niet achter een aardlekbeveiliging van 30 mA kunnen worden gezet, omdat die te snel gaat springen, zeker bij vochtig weer, omdat vocht op panelen de capaciteit vergroot. En dit was precies wat er bij ons gebeurde: tijdens stortregens ging de aardlek eruit. De oplossing hiervoor is om achter de omvormer een aardlekbeveiliging van 300 mA te zetten. Hiermee wordt de kabel toch beschermd tegen lekstromen, zonder dat de aardlekbeveiliging nodeloos geactiveerd wordt.

(Bron: https://www.zonnefabriek.nl).