Gezonde woningEen gezonde woning is het belangrijkse wat we onszelf zouden moeten wensen. Wist je dat je gemiddeld 85-90% van de tijd binnenshuis doorbrengt, waarvan 70% in je eigen huis?

In een gezonde woning zijn wat mij betreft 3 dingen belangrijk:

  1. er wordt gezond voedsel geserveerd
  2. bewoners gaan vriendelijk met elkaar om
  3. er heerst een gezond binnenluchtklimaat

Uiteraard hangen sommige zaken van je beschikbare budget af, maar om gezond voedsel te kunnen serveren vind ik een stoomoven in een moderne woning eigenlijk onmisbaar.

Zelf heb ik met mijn vrouw nadat we de stoomoven gekocht hebben een cursus over dit apparaat gevolgd, en het is onvoorstelbaar hoe eenvoudig je heel veel lekkere en gezonde gerechten je met dit apparaat kunt maken. Zodra je een stoomoven hebt merk je dat je veel minder vaak traditioneel op het kooktoestel kookt, waardoor de noodzaak van veel pitten ook verdwenen is.

De omgang met je bewoners is natuurlijk slechts ten dele afhankelijk van de nieuwe woning, maar enkele relevante aspecten wil ik toch noemen: geluidsdemping tussen verschillende kamers in het ventilatiesysteem; aantal badkamers in het huis en de hoeveelheid tapwater die beschikbaar is voor (gelijktijdig) douchen.

Natuurlijk is gezonde voeding ook belangrijk, maar het voorkomen van ziektes als gevolg van fijnstof, schimmels is iets dat tot nu toe erg weinig aandacht krijgt in de Nederlandse woningbouw.

Dit is niet heel erg vreemd. Problemen op dit gebied tonen zich vaak op de langere termijn. Pas als het heel erg is, hierbij denk ik aan de ventilatieproblemen in de Amersfoorts wijk Vathorst die in de jaren 2000 gebouwd zijn, schieten we in de stress en worden er pas maatregelen genomen.