Mooie buiten-kerstverlichting geeft sfeer

In de donkere winterdagen brengen wij graag wat licht aan rond ons huis. Hiertoe hebben wij enkele jaren gelden voor enkele honderden euro’s kerst LED verlichting gekocht, maar in het derde seizoen bleken al zo’n 10% van de LEDs defect te zijn.
Aan het aankopen van de LEDs was een uitgebreid selectieproces voorafgegaan, en de gekozen ijspegelverlichting had een IP44 rating. Toelichting van de webshop kabelshop.nl: Veel producten voor buiten zijn IP44. Dit betekent dat deze met een gerust hart buiten te hangen zijn, zolang ze niet worden ondergedompeld in een plas water. Nou, we waren van plan ze op te hangen, dus dit zou geen enkel probleem op mogen leveren.

Helaas, het liep anders.

Maar deze moet wel langer dan 3 jaar meegaan

Onlangs heb ik de verlichting opnieuw getest en blijkt dat inmiddels al meer dan de helft van de lampjes defect te zijn. Uit nader onderzoek blijkt dat de pootjes van de LEDs er letterlijk doorgeroest zijn ten gevolge van vochtinwerking. Uiteraard zit er geen garantie meer op (blijkbaar gaat men ervan uit dat kerstverlichting maar 3 jaar meegaat…), waardoor ons niets anders rest dan nieuwe (betere) kerstverlichting te kopen of – uiteraard nog duurzamer – geen kerstverlichting te kopen, maar ik denk dat wij wel weer willen genieten van mooie verlichting.

Daarom ben ik op onderzoek uitgegaan. Waarom gaan de LEDs zo snel kapot?

Het Nederlandse klimaat kenmerkt zich door onder andere neerslag gedurende het hele jaar.
Electronica kan hier slecht tegen. De inwerking van vocht zorgt voor corrosie, waardoor elektrische apparaten onherstelbaar defect raken.
Wie in de bouwmarkt of in een webshop buitenverlichting wil kopen, zal hier voornamelijk producten tegenkomen met een IP-waarde van 44.
De IP-waarde is een internationaal afgesproken standaard en staat voor de mate van bescherming tegen stof en water. Het eerste cijfer staat voor de stofdichtheid, het tweede cijfer voor de waterdichtheid. Producten die waterdicht zijn, zullen meestal ook wel stofdicht zijn en andersom geldt hetzelfde.
Zo betekent IP 44 dat producten beschermd zijn tegen spatwater uit elke willekeurige richting. Een andere veelgebruikte rating is IP67. Deze producten zijn bestand tegen onderdompeling in 1 meter diep water gedurende 30 minuten. Soms zie je ook nog producten met een IP65 rating, deze zijn ook goed. Maar ik denk dat het weinig duurder is producten met een IP67 rating te maken, daarom kom je dit vaker tegen dan IP65.

Wat is nu het probleem? De meeste IP44 lampen raken binnen enkele jaren defect vanwege de genoemde problemen. Dit wordt alleen maar erger met LED verlichting aangezien de aansluitingen van de LEDs hier erg gevoelig voor zijn en de leds – in tegenstelling tot de ouderwetse gloeilampen – bijna onverslijtbaar zijn.

IP67 kerstverlichting is wat we nodig hebben in Nederland

Helaas staat er veel foute informatie op het internet. Zo vind je op verschillende plaatsen kerstverlichting met IP67 koppelingen te koop staan, maar blijken de lampjes gewoon IP44 te zijn. Ik kan je vertellen dat het makkelijker is om een koppeling te vervangen van een snoer met honderden lampjes dan defecte lampjes. Zorg er dus voor dat de bevestiging van de lampjes aan de bedrading ook minimaal IP67 is!

Kortom, voor duurzame verlichting ga je voor IP65 of IP67. Uiteraard is IP67 verlichting (veel) duurder in aanschaf dan IP44. Tot wel 2-3x. En als iedereen IP67 verlichting gaat kopen, gaat de prijs vanzelf omlaag. Maar ik denk dat de levensduur wel een factor 10 (!) langer is. Of nog meer.
Een eenvoudige rekensom leert dat bij een levensduur van de LEDs van 50.000 uur (hier wordt veel mee geadverteerd) en 6 weken continue gebruik per jaar, is dit een levensduur van zo’n 50 jaar!! Als de kabels goed in elkaar zitten, dan zijn ze letterlijk niet kapot te krijgen. Ik heb dit wel over voor een duurzamere samenleving. Ook met kerst. Jij ook?