De laatste jaren heb ik al verschillende keren geschreven over de Wifi en AV uitdagingen in mijn huis. Het laatste jaar heb ik mij actief met enkele irritante problemen beziggehouden en hiervoor goede oplossingen gevonden. De weg naar de oplossingen was helaas niet zo makkelijk als ik hier beschreven heb. Ook de volgorde is niet chronologisch, maar omwille van de leesbaarheid heb ik deze volgorde gekozen. Ik zal beginnen met de doelen die ik wilde bereiken.

Te bereiken doelen

  1. In het hele huis betrouwbaar werkend internet, zowel draadgebonden als draadloos.
  2. Nederlandse televisiestations, Youtube, Netflix en Spotify bekijken/beluisteren in de woonkamer, kelder en slaapkamer.
  3. Een fatsoenlijke opstelling om films te kijken en muziek te luisteren in de kelder.
  4. Fatsoenlijk geluid uit de TV in de woonkamer en de kelder.
  5. Zo min mogelijk apparaten en zo min mogelijk afstandsbedieningen.

Uitdaging 1: Hoe krijgen we Facetime betrouwbaar werkend op de ipads?

Het probleem was dat de verbinding ongeveer om de 10 minuten wegviel. Het debuggen van dit probleem was vrijwel onmogelijk omdat hier geen tools voor zijn. Dus de oplossing kon alleen experimenteel bepaald worden. Wat bleek de oorzaak te zijn: de Fritz.box! Zie https://vdstoel.nl/2018/10/15/laatste-wifi-problemen-nu-ook-opgelost/ hoe ik deze had geconfigureerd. Oplossing: Fritz.box eruit, waardoor we 2 nieuwe uitdagingen terugkregen: IPTV werkte niet meer (want de Amino boxen moesten op de Fritz.box aangesloten worden) en de DECT telefoons werkten niet meer, want hiervoor gebruikten we het ingebouwde DECT basisstation in de Fritz.box. De USG router konden we nu direct op het glasvezelmodem aansluiten. Als cadeau kregen we een iets hogere internet snelheid.

Uitdaging 2: Solcon IPTV werkend krijgen op de USG router.

Dit is een uitdaging die alleen succesvol uitgevoerd kan worden als je heel veel kennis hebt van het programmeren van scripts voor routers. Ik heb iemand gevonden die het voor elkaar gekregen heeft, zie https://community.ui.com/questions/SOLVED-Solcon-internet-and-IPTV-working-via-Unifi-USG3p-and-replacing-the-Fritzbox-7530/6160468a-1649-416c-9753-b0fe0747f292 maar helaas moest ik zoveel aanpassen voor mijn situatie dat ik het heb opgegeven. Daarom besloten we om afscheid te nemen van de Amino boxen. Zowel die van de slaapkamer als van de woonkamer, in de kelder gebruikten we deze al niet meer. Weer 2 kastjes minder. Over hoe we zonder Amino boxen toch TV kunnen kijken, beschrijf ik verderop in deze blog.

Uitdaging 3: Geen DECT basisstation meer

Is dit een echt probleem? We hadden nog 4 DECT telefoons in huis, maar deze werden eigenlijk alleen nog gebruikt om met opa en oma’s te bellen. Of toch niet meer? Sinds alle oma’s en opa ieder hun eigen ipad hebben, werden de DECT telefoons ook overbodig. Wat een genot: nu kunnen we ook de DECT telefoons opruimen! Tussenstand: 7 kastjes minder en 1 euro per maand op het Solcon abonnement bespaard. 

Uitdaging 4: Weer Nederlandse TV zenders in de woonkamer en de slaapkamer

Met de komst van Netflix in huis en het steeds vaker kijken naar Youtube hebben we steeds minder tijd om naar de reguliere TV zenders te kijken. Meestal kijken we alleen maar naar de Nederlandse TV zenders. Mijn ouders waren erg enthousiast over NLZiet, en toen zijn we dit ook gaan uitproberen, in eerste instantie via de Apple TV ontvanger. Dit beviel zo goed, want de gebruikersinterface is veel beter dan van de Amino Settop box, dat we besloten hier een abonnement op te nemen. Met als voordeel: 4 euro besparing op het TV abonnement per maand.

Uitdaging 5: Een fatsoenlijke en betaalde geluids- en video-installatie in de kelder

Nu we een fraaie kelder hebben, vonden we dat we ook toe waren aan een fatsoenlijke AV installatie. De 42” TV en soundbar vonden we niet goed genoeg. Na enig onderzoek gedaan te hebben, kwamen we tot de conclusie dat een 65” OLED TV en een fatsoenlijke stereo-audioversterker (2 goede luidsprekerboxen had ik al) hiervoor nodig zijn. Een surround opstelling vonden we niet nodig. Zo kwamen we bij de LG OLED65C9PLA TV uit en de NAD T757V2 of T758 (2e hands versterker) uit. De TV bracht ons enkele verrassingen: ingebouwde Netflix, Youtube, Spotify en NLZiet en Apple Airplay2. Dus de losse Apple TV kon de deur uit! Via het HDMI CEC protocol kunnen we de NAD versterker via de TV-afstandsbediening aan- en uitzetten. Er worden ook veel NAD T757 (eerste generatie) versterkers op Marktplaats aangeboden, maar deze hebben geen HDMI CEC ondersteuning. Helaas werkt de volume-controle besturing niet via HDMI CEC van de TV, dus hebben we hiervoor de afstandsbediening van de NAD nodig. Een andere verrassing van de TV was de zogenaamde Magic Remote afstandsbediening. Eindelijk een die NIET op infrarood werkt, maar op RF! 

Uitdaging 6: Een goede stereo luidspreker-set met een compacte versterker voor de woonkamer

Omdat ik van een goede geluidskwaliteit houd, maar we geen grote luidsprekerzuilen in de woonkamer willen (daar is de woonkamer ook niet op gebouwd) was het even zoeken. Sonos vond ik niet goed genoeg, en alleen hun soundbar kun je fatsoenlijk op een TV aansluiten. Na het nodige zoekwerk kwamen we bij de fabrikant Dynaudio in Denemarken uit. Het bedrijf blijkt enkele jaren geleden overgenomen te zijn door een Chinese fabrikant, wat helaas goed te merken is aan enkele zaken die niet de geluidskwaliteit betreffen. Want die is gelukkig erg goed. We hebben gekozen voor de XEO20 draadloze luidsprekers (met ingebouwde versterkers), die we via een SPDIF glasvezelkabeltje aangesloten hebben op de TV. Het duurde enige tijd (ongeveer een jaar) voordat ik erachter kwam hoe je de XEO20 zo in kunt stellen dat de volume-instelling vastgehouden wordt nadat de luidspreker is uitgeschakeld. Dus de infrarood afstandsbediening van de XEO20 (jammer, waarom geen RF?) hebben we nu alleen nog nodig voor het aanpassen van het geluidsvolume.

Uitdaging 7: Een betere TV voor in de woonkamer.

De 10 jaar oude 42 inch TV in de woonkamer deed het nog prima, maar het schakelen tussen de losse Apple TV en de TV was toch wel irritant. 3 afstandsbedieningen (TV, Apple TV en XEO20) op de salontafel vonden we teveel. Een TV zoals in de kelder met ingebouwde Youtube, Netflix, NLZiet, Airplay2 en RF afstandsbediening zou toch helemaal ideaal zijn! Maar ik kreeg geen toestemming om weer een TV van 2000 euro te kopen. Dit vond ik eigenlijk ook wel overdreven. Maar wat dan wel? Na enig zoekwerk kwam ik op de website van Otto.nl een LG UN73006LC TV (43 inch) tegen van 359 euro, een TV met alle features die ik wilde. Hier kreeg ik wel toestemming voor 😉 Ook Marktplaats hielp een beetje mee: de Apple TV 4K en de oude TV verkocht ik voor zo’n 300 euro, dus ik hoefde voor de nieuwe maar 50 euro bij te leggen.

Uitdaging 8: Het koppelen van de TV in de woonkamer aan de XEO20

Met de komst van de nieuwe TV bleek ik 1 probleem nog niet op te kunnen lossen: het bedienen van de XEO20 via de TV. De reden hiervoor is dat de LG TV via SPDIF het volume niet regelt; overigens weet ik niet of andere TV merken dit wel ondersteunen. De enige uitgang waarmee je het volume kunt regelen is de HDMI ingang via het HDMI ARC (Audio Return Channel) kanaal dat gebruikt maakt van het CEC protocol. Dus ik heb dan een kastje nodig dat HDMI ARC met CEC als ingangssignaal omdat naar een SPDIF uitgangssignaal. Als je gaat zoeken op internet blijken er inderdaad van dit soort kastjes te bestaan. Ik heb er een gekocht, de “SOUTHSKY 192 KHz DAC Converter, Digitaal naar Analoog L/R 2 RCA Adapter, HDMI ARC Audio Extractor naar SPDIF Coaxiaal 3,5 mm L/R, CEC Volume Instelbaar”. Maar helaas, dit apparaat vertoonde allerlei problemen. Ik heb nog contact opgenomen met de fabrikant, maar helaas kreeg ik geen reactie. Ik heb het apparaat teruggestuurd naar Amazon en geaccepteerd dat ik de XEO20 afstandsbediening moet blijven gebruiken om het volume te regelen.

Uitdaging 9: Nederlandse TV zenders in de slaapkamer

We waren die 2 afstandsbedieningen (trage Amino box en Samsung TV) al lang zat. We vonden dit een mooie gelegenheid om de Samsung TV ook te vervangen door dezelfde TV als die we in de woonkamer hebben. Zogezegd, zo gedaan. De aanbieding van Otto.nl was er nog (we kregen zelfs nog een beetje extra korting) en hiermee hebben we nu 3 LG TV’s in huis met dezelfde afstandsbediening en gebruikersinterface.

Doelen bereikt?

Ik zou het artikel eenvoudig samen kunnen vatten met: alle doelen zijn bereikt. Is dit zo bijzonder? Ik denk het wel. Ik zal opsommen waarom.

  • Voordat ik aan deze exercitie wist ik niet dat Nlziet zoveel fijner werkt dan een settopbox.
  • Ik wist ook niet dat Youtube zo interessant is.
  • En Netflix dan? Je kunt het rijtje eenvoudig aanvullen met Apple TV+, Videoland en Disney+. En nog wel veel meer aanbieders.
  • Het resultaat is nu dat we op alle TV’s de Nederlandse TV zenders kunnen bekijken, maar ook Netflix, Youtube en Spotify.
  • Het bekijken van een film of beluisteren van een mooi muziekstuk op Youtube kost nu net zoveel moeite als het aanzetten van het 8 uur NOS journaal. Dus doen we dit nu ook net zo makkelijk. En wat ook fijn is: omdat we nu de betaalde versie van Youtube hebben, zijn we vrijwel verlost van alle irritante reclame!
  • Muziek luisteren via je TV, gaat dat niet ten koste van de geluidskwaliteit? Mijn conclusie is dat dit niet meer het geval is. Je kunt dus het geld voor een dure geluidsinstallatie besparen! Je hebt alleen nog maar goede luidsprekerboxen met (ingebouwde) versterker nodig.
  • Mocht je iets op je TV willen bekijken of beluisteren dat niet direct via de TV toegankelijk is, dan kan dit via de ingebouwde Chromecast en Apple TV. Op deze manier kijken wij af en toe naar filmtheater films via picl.

Ik zou niet weten wat ik nog meer kan wensen op het gebied van mijn internet en AV-installatie, voorlopig ben ik tevreden.